MY WORKING EXPERIENCE

Bismillah. Assalamualaikum.

It seems like forever I havent written a new post. Ceh acah acah blogger femes je macam ada orang baca blog hengko. I had mentioned in my previous post that I got accepted to work in a petshop near my place right. So I want to share my experience working there.

This is my first time doing a part time job. Mula mula masa nak cari kerja muka memang minta simpati betullah. I don't know how I can be hired. Dah ah tak bawa resume masa interview. I have no idea that I need to bring one since I don't know that I will be interviewed. Sebab masa tu nak hantar form yang I ambil on the previous day then masuk masuk kedai boss asked me to take a seat and she asked me few questions. Then at the end of the interrogation she said I can start working on bla bla bla.

Masa first day kerja was like a week away from Hari Raya. Tengah tengah puasa tu kerja and dekat area kedai tu ada bazaar Ramadan pulaaaaaaa and betul betul depan kedai tu pula ada jual ayam golek. Nasib tak rabak iman tengok ayam tu bergolek in slow motion covered with rempah ratus and it looked super juicy deboom weh. Memang rasa macam nak pegang tasbih je setiap kali tengok ayam tu. This petshop opens everyday from 9 a.m till 9 p.m. Gila ah. But the staff can have 4 days break in a month. Sejak bekerjaya ni I've learned that kalau nak kerja kena pandai predict the future. So kalau rasa rasa nak cuti sebab sakit perut kena apply dua hari awal ye. hihihihi. When I first heard that I nearly choked sebab masa tu I asked permission from my boss nak cuti esoknya then my boss membebel. She said that was the terms and conditions for every companies kalau nak cuti kena apply dua hari awal and kalau nak berhenti kerja kena apply a month awal. I don't know! But she approved eventually because she knew I'm a noob worker.

Jerih jugalah working in here. Angkat pasir sepoloh kilo, angkat makanan kucing doploh kilo, restock barang, repack kibbles, bersilat dengan kucing during grooming, etc. No wonder I become 'sado' day by day. Ceh! Part melayan customer is one more thing. Dreadful! Sometimes. Ada customer yang diva gila. It happened last Thursday. I was reading 'If I Stay' peacefully at the counter. Masa tu memang takde customer sebab dah nak senja. Then I heard someone honking kat luar. 'Awat kaluit ni?' bisik hati ku. I went outside and saw a makcik lebih kurang umur 60-an gitu dalam kereta kembara on driver seat.

'Dik makcik nak Buttons and Bows yang 9 kilo tu satu and pasir yang paling murah tu dua packets and makanan yang dalam tin (sambil menunjukkan besar tin itu dengan tangannya) that shrimp yang I selalu beli tu kan, amek dalam 24 tins. Cepat sikit!'

Berlari wa amek trolley isi semua benda yang makcik tu demanded. Dia duduk je dalam kereta tengok wa sprint dalam kedai. Cis! Then wa punched setiap barang kat system bagitau dia harga total barang and masukkan barang dalam kereta dia. Dia bayar duit and went away lepas cakap thank you. Gila ah! Berlecak armpit wa.

Ada satu customer ni lagilah. He went inside the shop then I greeted him like usual bagi salam semualah. Bermulalah conversation kitorang. I just make it short.

'Abang bagi makan kucing abang apa?'
'Bagi makan whiskas' He said reluctantly.
'Oh whiskas. Makanan berwarna tu kan. Sebenarnya tak elok bagi makanan berwarna kat kucing sebab kandungan garam dia tinggi. Nanti lama lama nanti kucing abang akan tak sihat, bulu dia akan banyak gugur and dia boleh kena batu karang.' I told him as what my boss had taught me. He smirked.
'Awak makanlah nak tengok kena batu karang ke tak.'
Peh panas! panas! Sentap gila dengan statement abang tu but I remained cool. Chill pain! Chill! Masa tu aku fikir kalau aku bidas statement abang tu memang rentung kedai tu dengan dia dia sekali. I just smiled sourly. Then dia beli wetfood dua paket bayar and blah. Dia keluar je daripada kedai tu macam bertih jagung aku membebel sorang sorang.

Belum lagi customer yang masa nak bayar lempar je duit instead of handing it politely. Oh God! I'm pissed off betul dengan perangai certain malay ni. Berlagak and impolite. Nasib baik lah iols ni penyabar orangnya. KAHKAHKAH. Jodoh I dengan my boss boleh tahan kuat jugalah. She is my senior when I was in SMK Ghafar Baba, her mother was a headmaster when I was in SK Tanjong Bidara and her mum knows ayah, her bestfriend is my bestfriend, Iman Hana' punya kakak. I was like apakahhhh iniii. She said that we are fated to be in each other's life. Though she kind of annoying because she and her bestfriend, one of the staff in the petshop loved to bully and tease me. Bully manja katanya. But when I'm not in a good mood I took it seriously. HAHAHA. She always complimenting herself, 'Korang patut bersyukur tau ada boss yang cantik baik bawa bekal untuk korang.' and ending her statement with evil laugh. And I was like 'whatever!'.

First day kerja I'd decided to quit and don't want to go to work on the next day sebab penat and puasa pula tu. Manja gileww. But then I forced myself to work and consoling my inner me that I will get used to it eventually. Every day I wake up sighing and whining of having sakit pinggang sakit tangan sakit kaki. But it's all worth it when I got my first salary. Though rasa macam kenapa tak dapat lebih lagi tapi bersyukur jelah. Lepas lah bayar duit sewa rumah. Now I know how hard it is to earn money for living. Waiting impatiently for the end of the month to come was absolute torturing. So beragaklah bila nak minta duit dekat parents korang untuk something unimportant. Yesterday was my last day working in the petshop. I need some rest before starting my second year:(

Ni Opie. Ada customer tu hantar dia untuk mating dengan Willy. Dia selalu tumbuk Willy setiap kali Willy nak meniduri dia. Poor Willy. HAHAHAHA.  

This is Chimba the King (Simba)

Ni Maya. Maya just delivered her babies last Thursday. Out of 7, 3 of her babies died sebab Maya hempap.:((
This is Willy the Lazy Cat. Kerja dia makan tidur je. Kalau ada customer hantar kucing untuk mating dengan dia baru lah celik mata dia. Haihh Willy ni kasanova betul.
Ni Ashraf, one of our regular customers punya cat. Masa ni tengah grooming. Sopan je dia duduk terletak kat situ.  


Ni Lola. Dia sama tuan dengan Chimba. Tuan dia hantar depa dua sebulan boarding kat kedai since puasa hari tu. Selama sebulan tu lah kitorang ingat dia female. Tah pape tuan dia bagi nama feminin ngatt.






Thats all. Toodles!!

2 comments

  1. Berlecak armpit.. LOL. Haha

    ReplyDelete
  2. Whiskas, friskies, smartheart mmg kucing suka sbb masin. Bg jarang2 bleh je

    ReplyDelete