MB BCh BAO

Bismillah. Assalamualaikum.

MB BCh BAO stands for Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery, Bachelor of Obstetrics, the degree that I currently studying. Just dalam Malaysia je which is at Perdana University (PU) and the uni collaborate dengan Royal College Surgeon of Ireland (RCSI) untuk course ni. Nasib baik ada JPA scholarship provided kalau tak memang tak mampu lah nak sara sendiri. Fees untuk 5 years study pun mampu beli banglo sebiji. After been disappointed with the UPU result, I tried my luck untuk interview PU since scholarship pun available so gigihkan juga diri untuk pergi. Alhamdulillah. Tapi one thing jelah pasal this university is that it is not well known. Orang mesti akan tanya celah mana universiti perdana tu and setiap kali tu lah kau kena explain where it is located. Pfft.  

It's quite typical for medical students bila keep being asked dengan questions like 'why further in medicine?', 'why nak jadi dokhhtorr?'. Interest. Susah tu memang susah. I cant deny that even baru second sem tapi dah mentally drained. Well that's how medic supposed to be isn't it? The reason why is probably because the job satisfaction that this field provides. Im not saying yang other careers tak provide job satisfaction tapi for those yang minat saving lives and help those in need, this field suits their soul. Pernah jugalah bursted into tears sebab result and tekanan since lot of medical terms need to memorise sampai sekecil kecil urat pun kena memorise hinggalah satu tahap kau rasa brain fried macam your memory dah saturated sangat and kau end up tidur. haha. Susah tak susah pun kena hadap juga. 5 tahun tu of course lah lama. Lama gila. Kawan kawan kau yang ambil course lain dah graduated and secured a job as CEO in big company for example but kau still hempas pulas habiskan clinical year and study sampai tak tidur malam telan caffeine sampai kau rasa tachycardia. Tapi 5 tahun tu worth the wait sebab kau akan habiskan your whole life untuk treat and save patients and kau akan rasa 5 tahun tu sangat lah precious and worth it. 

Sebab fame ke? Kalau sebab fame dah lama dah jadi pelakon drama 'tundukkan playboy itu' dah lama dah join mentor akademi fantasia gegar vaganza semua at least boleh keluar tv, masuk paper. Flattery brings you no where. Bila orang tanya ambil apa dan bila kita jawab medic reaksi orang akan kalau tak 'fuyyoo' mungkin 'uish doktorrrr'. Those reactions buatkan aku rasa terbeban. Boleh ke aku jadi doktor yang mentarbiah bukan doktor ala kadar je. Diri sendiri pun susah nak ditarbiah inikan pula nak tarbiah patients. Takpe slow slow. Perubahan perlukan masa bukan tergesa gesa. Jadi doctor tu bukan setakat cungkil cubit cucuk badan patients dengan scalpel or syringe tapi at the same time the weight that you have to carry which is harapan wife or husband dia family and anak anak dia juga sampai kau rasa beban tu boleh depress your scapula. Tapi doctor bukan Tuhan doctor cuma perantara Tuhan je untuk selamatkan patients. People need to be reminded with that.

I know and I realise now that doctors are flooded in Malaysia sampaikan nak housemanship pun kena tunggu berbulan bulan. And people keep saying that ambil medic sekarang ni tak tentu lagi dapat kerja sebab terlalu ramai sangat doctor kat Malaysia. Soal rezeki ni just leaves it to God. Bukan urusan kita. Rezeki tu ada cuma lambat atau cepat je. Kalau penat penat study medic 5 tahun at last kerja lecturer or berniaga maksudnya Dia dah catat dah yang rezeki kau kat sini bukan kat situ. Though im studying medicine now but I still don’t know whether im going to be a doctor or not. Either yes or nah. He knows everything while I know not. I pray I will inshaa Allah. Tapi when you have chosen this field kena jugalah sadokan iman and qawikan hati tu hadap segala bagai tekanan and there is no way to turn back. You definitely dont want to waste the money the time that you have invested right? We planned and He also planned but He is the best planner and indeed His plan is much beautiful and much better.

Sembang macam dah final year dah jadi MO padahal baru first year. LOL. I just want to share my opinions nothing more. Nampak macam kena tajdid niat balik ni. May Allah ease our journey PU-RCSI Class of 2020! Inshaa Allah.

I'm struggling for my final exam starting on next monday till middle of May.  Pray for me peeps!

Fi hifzillah everyone;)

0 comments