JUST MY 20 CENTS

Bismillah. Assalamualaikum.

Why not before kita pointing out others punya faults tengok diri kita macam mana. Apa yang kurang and apa yang lebih. Tak ada siapa pun yang sempurna melainkan Tuhan. Mungkin kita rasa solat kita cukup lima waktu solat sunat tak tinggal every day and kita anggap orang sekeliling kita tak sehebat kita tak sealim kita. But do we know after all the obligatory prayers and voluntary prayers yang kita buat tu Allah pandang ke tidak Allah terima ke tidak. Aku bukan Tuhan boleh simply judge solat manusia tu diterima atau tidak. Cuma aku peringatkan diri aku and orang lain.

Tak semua orang boleh terima nasihat kau with an open heart and sometimes the good intention will be manipulated. Then tak pasal pasal kena claim as berlagak alim. Bro ni bukan soal berlagak alim ke apa tapi ni soal tanggungjawab sebagai seorang Muslim. Sama sama mengingatkan. Kau mesti nak bawa orang yang kau sayang masuk syurga sama sama kan. Sebab kita taktahu ending orang yang kita dok mengata dok hina tu macam mana. Maybe lagi better daripada kita. Who knows? Sebab Allah tengok pengakhiran hidup kau bukan permulaan hidup kau. Saidina Umar permulaan hidup dia tak baik tapi pengakhiran dia was spectacular. He sacrified everything for Islam. That's why pentingnya untuk husnudzhon tapi like what I said before bukan senang nak bersangka baik setiap masa. Even orang tak balas senyum kau pun kau dah mengata cakap cakap dalam hati padahal kau taktahu dia stress sebab card signing dapat C. Ouchhh!

Semua manusia kat dunia ni khalifah. It's either u being a caliph of yourself or you being the caliph of the ummah as well. Bila dah nama pun khalifah kau punya tanggungjawab untuk berdakwah. Ada orang pilih untuk berdakwah dekat diri sendiri sebab dia sedar dia tak punya kekuatan untuk dakwah orang lain. But it all starts within yourself first. Dakwah diri sendiri before dakwah orang perbetulkan silap diri first baru perbetulkan silap orang. Kalau diri pun terumbang ambing kalau diri pun hanyut macam mana orang akan ikut segala cakap kau tunjuk ajar kau nasihat kau.

Frankly said aku jenis yang mencegah kejahatan tu guna hati walaupun aku sedar yang tu adalah selemah lemah iman sebab aku tak cukup kuat untuk nak nasihat orang. Bila kau sedar kau banyak kekurangan and tak layak nak dakwah orang inilah jadinya. But the truth is diorang okay je kalau kau nasihat baik baik. The way kau approach diorang and the way kau sampaikan mesej kau tu yang matters (maui'zatul hasanah). Nak berdakwah tu sangat susah and that's why Rasulullah took many years nak spread dakwah Islamiah despite kena ludah and kena baling dengan batu. Ya Allah! And kita simply take that for granted. Islam tu lahir dengan susah payah tapi kita senang senang jatuh dan cemarkan nama Islam tu sendiri dengan perbuatan kita.

Satu benda yang aku fikir sekarang is that apa tujuan aku build a friendship. Untuk hiburan dunia ke untuk akhirat. Bila aku fikir balik bagi aku kawan tu bukan setakat kat dunia je tapi biarlah berkawan yang boleh bawa kau sampai syurga yang boleh tolong kau depan Tuhan. Dan bila aku belek diri aku, aku sedar yang aku masih lagi bukan kawan yang boleh bawa kawan kawan aku masuk syurga. Bukan setakat kawan even family aku sendiri pun tak tentu lagi aku boleh bawa masuk syurga. InshaaAllah kita semua punya masa untuk berubah cuma usaha tu ada ke tidak. Slowly but surely:)

Semua manusia ada cacat cela and always need to be reminded. Bukan sebab diorang taktahu tapi sebab diorang terlupa. Sebab perkataan manusia tu sendiri pun dibina daripada perkataan 'lupa' in arabic. Thats why Allah turunkan Quran sebagai peringatan untuk manusia sebab Allah tahu manusia ni perlu selalu diperingat.

p/s: Kalau nampak salah silap aku yang memang religiously salah bukan yang salah pada mata dan pendapat kau pada akal dan logik kau tegur dan betulkan aku with the best of manners. InshaaAllah aku terima. 

3 comments

  1. Agree! never bother the background of the one who judges you (even if they're bitch one of a kind kt dunia ni), but do bother of what he/she wanted to deliver. tak salah nk judge org unless she judges u on something that u didnt commit and he/she dont come up with proof if you're doing it then dia jd dosa sbb dh menimbulkan fitnah kan? who knows prolly org yg judge kita tu was a sender from God and Dia nak smpaikan something kt kita ke and it can happen to the people who judge jgk. dalam masa dia judge maybe he/she tetiba realize yg dia pun ada flaws too and mana tau he/she berubah ke lepas tu. hidayah belongs to Allah, He will guides to whom He wills and He knows what is best for those who are guided. inshaAllah.

    Peace.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thats why Islam teaches us to be husnudzhon. but it's easier said than done. but yr effort that matters. yes hidayah belong to Allah indeed. but u still need to find it. bcs allah helps those who help themselves.

      Delete
  2. Me too. Strongly agree. Thumbs up

    ReplyDelete