[43;67]


Bismillah. Assalamualaikum.

Okay the ayah is from surah Al Zukhruff verse 67. I hope none of us will be enemies on that day. Aminn.

I just wonder, amongst lots of friend that we have, how many of them that will always remind us of Allah? Kalau semua Alhamdulillah. We have chosen the right one. However what if there is none of them or only two or three of them who did that. Hmm. Susah sebenarnya nak cari kawan yang betul betul meletakkan persahabatan tu atas dasar 'lillahi taala'. It's hard to find a magnificient friendship like Abu Bakar as Siddiq with Rasulullah S.A.W. Berapa ramai yang akan cakap 'sabar weh Allah dah tetapkan yang lagi baik untuk kau' or 'Allah tahu yang terbaik untuk kau. Bersyukur apa apa keputusan pun' bila kita feeling sad or already gave up sebab result exam or kena buang kerja etc. Kebanyakan akan cakap 'takpe rezeki kau kat tempat lain kot' or even worse akan cakap 'bapak ah kau tak dapat. Kau dah ah pandai speaking pehal interviewer tu tak pilih kau. Dia buat mistakes besar tu beb'. Okay maybe some of us will say 'at least aku reply k wasap dia daripada tak cakap apa apa'. Yes duhh of course. But for me jawapan tu not enough strong or 'power' untuk buat someone yang in sadness rasa macam bersemangat balik rasa macam cepat cepat nak ambil wuduk pergi solat then doa kat Allah. Even matsaleh pun boleh cakap macam tu. When we try to comfort someone, cuba letakkan Allah yang utama. Sebab when our moods are down tu masanya bila iman kita tak stabil. Kita akan rasa macam ya Allah this is so unfair why all of these happened to me. We all know iman tu macam battery bila nak dekat satu bar it needs to be recharged. Time kita tengah 'charge' someone tulah we have to remind them yang Allah itu ada dan Dia sentiasa mendengar doa hamba hamba Nya. He is not going to burden you with something that you can't bear. He has another plans for you. Be patience. Indeed He is with those who are patient.
surah Ghafir verse 60


surah At-Thalaq verse 3
Sometimes kita just ada kawan masa happy je tapi how many of them will wipe our tears when we are in sadness or in trouble. Semua buat hal masing masing. I used to have some back then:') I remind this to all of us including myself because before this I used to think 'eh kang aku cakap camni kang sentap pula dia' but somehow memang nak kasi sentap pun sebab at least sentap dia tu sentap yang membawa dia ke arah yang lebih baik ke arah yang lebih mendekatkannya kepada Allah Taala. This is more like a self-reflection. Inshaa Allah we can change into someone that is much better than we were before. Thank you Farah Syahirah because you always remind me about Him whenever I told you how I was really scared thinking about my future and sometimes get confused with which one I need to choose. Kau selalu selitkan Allah dalam setiap nasihat kau. All of your words never disappoint me. I love you beb and will always do. Inshaa Allah ❤️


Okay that's all. May Allah bless us all:)

p/s: Be grateful on everything that Allah had given to us. Sabarlah nanti Dia beri lebih lagi:')

0 comments